Το αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών - Κολώνια, Ροζίνα (Eurobank EFG ; Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, 2006)
Οι Δελφοί, ο ομφαλός της γης, είναι το θέμα της ετήσιας έκδοσης του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννης Σ. Λάτσης και της Τράπεζας Eurobank EFG, στο πλαίσιο της σειράς ο «Κύκλος των Μουσείων». Ενα «φόρος τιμής στο Μουσείο των Δελφών και τα εκθέματά του, που εκτός από την τέχνη και την αισθητική τους, πολλά έχουν να μας διηγηθούν από τη μακραίωνη και πολυτάραχη ιστορία τους», όπως είπε η αρχαιολόγος Ροζίνα Κολώνια, η οποία υπογράφει και τα κείμενα του τόμου. Το λεύκωμα ξεκινάει με μοναδικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τις πρώτες ανασκαφές του αρχαιολογικού χώρου στα τέλη του 19ου αιώνα, με τα εγκαίνια του πρώτου Μουσείου των Δελφών το 1903, όπου «εταξινομήθησαν φιλοκάλως οι πλαστικοί θησαυροί των Δελφών, εξαίρετά τινα αρχιτεκτονικά λείψανα και σπουδαίαι τινές επιγραφαί». Σήμερα, στο νέο Μουσείο των Δελφών, με την εξαιρετικά υψηλή επισκεψιμότητα, τα εκθέματα παρουσιάζονται με τη σύγχρονη μουσειακή αντίληψη. Η έκδοση παρουσιάζει όλους αυτούς τους θησαυρούς που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη του Th. Homolle αρχικά και όσων ακολούθησαν....[...] Στόχος και αυτής, και των προηγούμενων εκδόσεων του «Κύκλου Μουσείων», είναι να εμπλουτιστούν οι γνώσεις μας σχετικά με την ιστορική ταυτότητα και την καλλιτεχνική σημασία πολύτιμων ευρημάτων, και να προσεγγίσει ο αναγνώστης πολλά μνημεία γλυπτικής και αρχιτεκτονικής.[ Η Καθημερινή]