Ο βίος του Ευριπίδη - Delcourt, Marie 1891-1979 (Κυκεών, 2006)
Τον κατηγόρησαν για μισογυνισμό, όμως αυτός, ο μισογύνης, έπλασε μερικούς από τους πιο συγκλονιστικούς γυναικείους χαρακτήρες της λογοτεχνίας. Τον είπαν ορθολογιστή, όμως αυτός, ο ορθολογιστής, έδειξε με τον πιο άμεσο τρόπο τη δύναμη που έχουν οι θεοί πάνω στην ανθρώπινη ζωή. Ίσως γι' αυτό, εξαιτίας των αντιφάσεών του, ο Ευριπίδης είναι ο πιο σύγχρονος από τους τρεις μεγάλους τραγικούς του 5ου π.Χ. αιώνα. Στη βιογραφία που του αφιερώνει η μεγάλη ελληνίστρια Μαρί Ντελκούρ τον παρουσιάζει ως έναν άνθρωπο δεμένο με την εποχή του, αν και σε μόνιμη σύγκρουση μαζί της, στραμμένο στην πολιτική, αν και με μόνιμες τάσεις αναχωρητισμού, αφοσιωμένο στις γυναίκες, αν και μονίμως προδομένο απ' αυτές. (. . .)