Οι 200 κλειτορίδες της Μαρίας Βοναπάρτη - Lemel, Alix (Λογοτεχνικά δοκίμια, 2015)
Το 1924 η πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη, σύζυγος του πρίγκιπα Γεωργίου της Ελλάδας, υπογράφει (ως Α.Ε. Ναρτζανί) ένα ιατρικό άρθρο για τις ανατομικές αιτίες της γυναικείας ψυχρότητας. Οι "διακόσιες κλειτορίδες" είναι το δείγμα που ισχυρίστηκε η Γαλλίδα ψυχαναλύτρια ότι μελέτησε με στόχο να επικυρώσει τη δική της άποψη. Η συνέχεια είναι σχεδόν μυθιστορηματική... Η Μαρία Βοναπάρτη γνωρίζει πως ο Φρόυντ θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τη θεωρία του. Εκείνη θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί του. Εκείνος θα πέσει στην παγίδα. Με τον τρόπο μιας αστυνομικής έρευνας, ψυχαναλυτικής και λογοτεχνικής, η Αλίξ Λεμέλ αφηγείται την ταραχώδη σχέση ανάμεσα στη Μαρία Βοναπάρτη και τον Φρόυντ, από την πρώτη τους συνάντηση ως τον θάνατο του πατέρα της ψυχανάλυσης.