Η ζωή μου - Reich-Ranicki, Marcel, 1922-2013 (Ίνδικτος, 2001)
Ο Μαρσέλ Ράιχ-Ρανίτσκι είναι σήμερα στα 81 του χρόνια ο πλέον δημοφιλής κριτικός λογοτεχνίας στη Γερμανία. Ρηξικέλευθη προσωπικότητα, λάτρης της γερμανικής λογοτεχνίας, δεν διστάζει να απομυθοποιεί τα ιερά τέρατά της, αλλά και να εκθειάζει νέους και άγνωστους δημιουργούς, κρίνοντας κάθε λογοτεχνικό έργο χωρίς φόβο, αλλά με πάθος. Έπειτα από πληθώρα λογοτεχνικών μελετών, ανθολογιών και μονογραφιών, έπειτα από μακρόχρονη συνεργασία με τις εγκυρότερες εφημερίδες της Γερμανίας, έπειτα από την πολύχρονη εργασία του στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, αλλά και έπειτα από τα πολλά βραβεία και τους πολλούς τιμητικούς ακαδημαϊκούς τίτλους που του έχουν απονεμηθεί, ο Μαρσέλ Ράιχ-Ρανίτσκι αποφάσισε το 1999 να δημοσιεύσει τα απομνημονεύματά του και να καταθέσει ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο ευρωπαϊκής ιστορίας. (...) Τα απομνημονεύματά του έγιναν αμέσως best-seller στη Γερμανία -με τον ιλλιγγιώδη αριθμό των 2.000.000 αντιτύπων- καθώς και σε όσες ευρωπαϊκές χώρες μεταφράστηκαν. (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)