Διαλεκτική της φύσης - Engels, Friedrich, 1820-1895 (Σύγχρονη Εποχή, 1984)
Ο Μαρξ και ο Ένγκελς παρακολούθησαν προσεκτικά σ' όλη τους τη ζωή την εξέλιξη των φυσικών επιστημών, γενικεύοντας φιλοσοφικά τα επιτεύγματά τους και φωτίζοντάς τα από τη σκοπιά του διαλεκτικού υλισμού. Τα προβλήματα των θεωρητικών φυσικών επιστημών καταλαμβάνουν εξέχουσα θέση σ' ένα από τα σπουδαιότερα έργα της μαρξιστικής φιλολογίας, στο Αντί-Ντύρινγκ του Ένγκελς, όπου βρίσκεται μια αναπτυγμένη έκθεση των συστατικών στοιχείων της μαρξιστικής θεωρίας. Πολυάριθμες παρατηρήσεις για προβλήματα των φυσικών επιστημών βρίσκονται σε μια σειρά άλλα έργα του Μαρξ και του Ένγκελς, καθώς και στο βασικό έργο του Μαρξ "Το Κεφάλαιο". Στην αλληλογραφία των Μαρξ και Ένγκελς δίνεται μεγάλη σημασία στα προβλήματα των φυσικών επιστημών. Αλλά ο Ένγκελς έδωσε την πιο αναπτυγμένη έκθεση, που αγκαλιάζει όλους τους βασικούς κλάδους των φυσικών επιστημών και των μαθηματικών στο έργο του "Διαλεκτική της Φύσης", που το δούλεψε σε στενή επαφή με τον Μαρξ και που, αν και ατέλειωτο, είναι υπέροχο για τον πλούτο της σκέψης του. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)