Η Ιδέα της προόδου : μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν - Salvadori, Massimo L., 1936- (Κοινωνικές επιστήμες = Social sciences, 2011)
Η ιδέα της προόδου, που έχει αποτελέσει την πυξίδα τής χωρίς προηγούμενο ανάπτυξης των σύγχρονων κοινωνιών, δεν φαίνεται πλέον ικανή να εμπνεύσει. Η διάχυτη ανασφάλεια που μας επιφυλάσσει η κοινωνία της διακινδύνευσης και οι απειλές που προκύπτουν από την τεράστια οικονομική ανάπτυξη, καθώς η τελευταία έχει οδηγήσει σε ανατρεπτικές και καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, μας επιβάλλουν να εξετάσουμε τη θεμελιώδη όσο και πολύσημη ιδέα της προόδου που γεννήθηκε στην νεωτερικότητα και να διερωτηθούμε για το κατά πόσο "μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν".