Η επαναστατική βία : οργανώσεις, διαδικασίες, αδιέξοδα - Sommier, Isabelle, 1965- (Κοινωνικές επιστήμες = Social sciences, 2011)
Όσο η κρίση σε παγκόσμια κλίμακα βαθαίνει και οι κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις λαμβάνουν απρόβλεπτες μορφές και διαστάσεις, το ζήτημα της πολιτικής βίας επανέρχεται στον δημόσιο και τον επιστημονικό διάλογο. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί παρά να αξιοποιεί την ιστορική εμπειρία από τα πολλαπλά φαινόμενα και οργανώσεις επαναστατικής βίας που εμφανίστηκαν στην περίοδο μετά το 1968. Την κριτική παρουσίαση και ανάλυση των τελευταίων προσφέρει η παρούσα έκδοση. Ο τόμος περιλαμβάνει μια πλήρη περιήγηση του φαινομένου της επαναστατικής βίας όπως αυτό εμφανίστηκε στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία και στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, η συγγραφέας περιγράφει και αναλύει τη συγκρότηση, την ανάπτυξη, τις μεταλλάξεις καθώς και τις αιτίες της διάσπασης και εντέλει της διάλυσης οργανώσεων όπως οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, Κόκκινος Στρατός, Μπάαντερ Μάινχοφ, Γουέδερμεν, Άμεση Δράση κ.ά. Στην έκδοση περιλαμβάνονται πίνακες και διαγράμματα που συμβάλλουν στη συγκριτική αποτίμηση της δράσης, της αποτελεσματικότητας και των αδιεξόδων αυτών των οργανώσεων.