Ο καθρέφτης και το μαχαίρι - Χατζιδάκις, Μάνος, 1925-1994 (Ίκαρος, 1999)
Η έκδοση αυτή περιέχει τριάντα έξι κείμενα του Μάνου Χατζιδάκι, που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε περιοδικά και εφημερίδες, ή εκφωνήθηκαν σε ζωντανές ομιλίες προς το κοινό. Τα κείμενα αυτά, ιδίως όσα προέκυψαν από απομαγνητοφωνήσεις, παρουσιάζονται εδώ με ελάχιστες αλλά απαραίτητες αλλαγές. Συγκεντρωμένα στον ίδιο τόμο, το ένα μετά το άλλο, διαθέτουν μιαν αόρατη αλλά εκ των υστέρων αισθητή ενότητα, χάρη στη γλωσσική τους ατμόσφαιρα και, οπωσδήποτε, εξαιτίας της θεματολογίας τους, την οποία μπορούμε να συνοψίσουμε στα τρία ακόλουθα νοήματα: Τέχνη, Νεότητα, Πολιτική Συνείδηση. (Από την παρουσίαση της έκδοσης) Περιεχόμενα