Paul Celan : ποιητής, επιζών, εβραίος - Felstiner, John, 1936–2017 (Βιογραφίες / Νεφέλη, 2008)
Ο Πάουλ Τσέλαν, γερμανόγλωσσος Εβραίος, υπήρξε αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς ποιητές της Ευρώπης. Στην παρούσα βιογραφία, η οποία είναι γραμμένη με άρτια γνώση του πρωτογενούς υλικού αλλά και ύστερα από ενδελεχή έρευνα των πάσης φύσεως πηγών, ο Τζων Φέλστινερ επιχειρεί, μέσα από την ανασύνθεση του πολυκύμαντου βίου του Τσέλαν -στον οποίο κεντρική θέση κατέχει η δραματική εμπειρία του Ολοκαυτώματος-, να φωτίσει πρωτίστως το έργο. Οργανώνοντας το βιβλίο σε αυστηρά χρονολογική βάση, παρακολουθεί τη πορεία γένεσης και διαμόρφωσης του ποιητικού αλλά και του πεζογραφικού και του μεταφραστικού έργου του Τσέλαν, αναδεικνύοντας συγχρόνως τη βαθιά σχέση του με τη Βίβλο και την εβραϊκή μυστικιστική παράδοση, στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διερεύνηση της «εβραϊκότητας» του ποιητή. Αναλυτική αναφορά γίνεται, επίσης, στον διάλογό του με τη ρομαντική και τη μεταρομαντική γερμανόγλωσση λογοτεχνία, τη σύγχρονη γερμανική φιλοσοφία, καθώς και με τις νεωτερικές και πρωτοποριακές τάσεις της ποίησης του 20ου αιώνα. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρακολουθούμε, τέλος, την εναγώνια προσπάθεια του ποιητή για την κατάκτηση του εκφραστικού του οργάνου: τη δημιουργία μιας γλώσσας άκρως αφαιρετικής και συνάμα υποβλητικής, μιας γλώσσας που βρίθει από τολμηρές, υπερρεαλιστικής φύσεως εικόνες, η οποία είναι συγχρόνως ερμητική και απολύτως διαυγής. [...] (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)