Το Γ' Ράιχ στον πόλεμο : πώς οι ναζιστές οδήγησαν τη Γερμανία από την κατάκτηση στην καταστροφή - Evans, Richard J., 1947- (Νεότερη και σύγχρονη ιστορία / Αλεξάνδρεια, 2014)
Το 1939 ο Χίτλερ κινητοποίησε τη Γερμανία σ' έναν πόλεμο με όλα τα μέσα. Συνυφαίνοντας μια ευρεία αφήγηση των πολεμικών επιχειρήσεων με προσωπικές μαρτυρίες κάθε λογής ανθρώπων -από στρατηγούς μέχρι απλούς στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του μετώπου κι από ακτιβιστές της χιτλερικής νεολαίας μέχρι νοικοκυρές της μεσαίας τάξης- το βιβλίο αποκαλύπτει τη δυναμική μιας κοινωνίας βουτηγμένης στον πόλεμο σε κάθε επίπεδο. Οι μεγάλες συγκρούσεις και καμπές της αναμέτρησης ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας, από την εισβολή στην Πολωνία μέχρι τη μάχη του Στάλινγκραντ κι από τη συνωμοτική απόπειρα της 20ής Ιουλίου 1944 κατά του Χίτλερ μέχρι την αυτοκτονία του στο καταφύγιο. Εξίσου ανάγλυφα εμφανίζεται η καθημερινή εμπειρία των απλών Γερμανών κάτω από τους μαζικούς βομβαρδισμούς γερμανικών πόλεων. Στο επίκεντρο βρίσκεται η εξόντωση των Εβραίων, καθώς και άλλων μειονοτήτων της Ευρώπης, από τους ναζί στο πλαίσιο των σχεδίων του Χίτλερ για φυλετική αναδόμηση της ηπείρου. Καταγράφοντας την ακμή και την παρακμή της γερμανικής πολεμικής μηχανής και την κινητοποίηση μιας ολόκληρης "εθνολαϊκής κοινότητας" στο βωμό της πολεμικής κατάκτησης, του φυλετικού διαχωρισμού και της γενοκτονίας, ο Ρίτσαρντ Έβανς απεικονίζει μια κοινωνία που οδεύει ολομέτωπα στην αυτοκαταστροφή, παίρνοντας μαζί της ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Και ολοκληρώνει έτσι τον αριστοτεχνικό όσο και ζοφερό απολογισμό μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας. (Από την έκδοση)