Επικουρείων δόξαι : η τέχνη της ευδαιμονίας - Γιαπιτζάκης, Χρήστος (Επικούρεια ;, 2018)
ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ ΔΟΞΑ! Στόχος μου ήταν να μεταφέρω τα λόγια του Επίκουρου και των μαθητών του στον σημερινό άνθρωπο που συλλογάται ελεύθερα, στον επιστήμονα, στον μορφωμένο αλλά και στον απλό άνθρωπο που δεν αρκείται στη μιζέρια της καθημερινότητας και θέλει να ξεφύγει από το κοπάδι, αναζητώντας μια πνευματική όαση ευδαιμονίας. Αυτός είναι και ο λόγος που αντιδιαστέλλω στο βιβλίο αυτό την ζωή της αφροσύνης και της κενολογίας με την ζωή της φρόνησης και της επικούρειας φιλοσοφίας. Ο πυρήνας του βιβλίου, βέβαια, είναι οι γεμάτες σοφία γνώμες (δόξαι) του Επίκουρου και των οπαδών του. Ελπίζω οι φράσεις αυτές να μιλήσουν στον νου και στην καρδιά κάθε αναγνώστη, όπως μίλησαν και σε μένα, προτρέποντάς με να τις μεταγράψω στο μικρό αυτό βιβλίο... Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑΣ Η επικούρεια φιλοσοφία είναι η ενοποιητική βάση όλων των κύριων χαρακτηριστικών του σύγχρονου κοσμικού Ανθρωπισμού, τα οποία είναι η φυσιοκρατία, η φιλανθρωπία, η ηθική φιλοσοφία που βασίζεται στην αξία κάθε ατόμου λόγω της ανθρώπινης φύσης του, η ελευθερία επιλογής που περιλαμβάνει την ελευθερία θρησκευτικής έκφρασης, η δικαιοσύνη ως κοινωνικό συμβόλαιο, η ποιότητα ζωής και η ευτυχία όλων των ανθρώπων ως ο βασικός στόχος της ανθρωπότητας.