In extremis : στα άκρα της ανθρώπινης φύσης - Μπαμπούρης, Βασίλης (Έσοπτρον, 1994)
Το ότι η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιο δυνατή φαντασία, είναι γνωστό. Όταν όμως τα στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτόν τον κανόνα παρουσιάζονται καταγραμμένα και εικονογραφημένα, τότε το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Και πράγματι η έκπληξη - που πολλές φορές μετατρέπεται σε σοκ - κυριαρχεί σ' όλες τις σελίδες του βιβλίου. Πρόσωπα και καταστάσεις που κινούνται στο χώρο του ακραίου, παρουσιάζονται ανάγλυφα και σκιαγραφούν γλαφυρά την εικόνα του πιο παράξενου πλάσματος σ' όλο το σύμπαν: του ανθρώπου! Οι πληροφορίες για τέτοιες περιπτώσεις ακραίας ανθρώπινης συμπεριφοράς έχουν γίνει τόσο συχνές στις κοινωνίες μας, ώστε η γνώση και η δυνατότητα τοποθέτησης απέναντί τους γίνεται πλέον θέμα «επιβίωσης». Γι' αυτό άλλωστε και το «In Extremis» εγκαινιάζει τη σειρά με το γενικό τίτλο «Survival Kit».