Ευρωπαϊκή πολιτεία : η τέχνη της συνδιάθεσης - Χρυσοχόου, Δημήτρης Ν., 1970- (Κοινωνικές επιστήμες = Socila sciences, 2009)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνδυάζει μια σειρά από ενδιαφέροντα και πρωτότυπα πολιτειακά, συμπολιτειακά και κοινοπολιτειακά χαρακτηριστικά που καθιστούν επιβεβλημένη την ενδελεχή τους μελέτη. Στον ανά χείρας τόμο επιχειρείται με συστηματικό και ενδοσκοπικό τρόπο η απεικόνιση της ευρωπαϊκής πολιτείας, η εξέλιξη της οποίας αναδεικνύει ως κεντρική της ιδιότητα την τέχνη της συνδιάθεσης: την ικανότητα να επιτυγχάνει υψηλά επίπεδα ενοποίησης με παράλληλη διεύρυνση του λειτουργικού της πεδίου μέσω μιας συμμετοχικής αντίληψης περί διακυβέρνησης. Ταυτόχρονα, η μελέτη αποσκοπεί σε μια αναστοχαστική συζήτηση για την οργάνωση της πολιτικής εξουσίας εντός όσο και εκτός εθνικών συνόρων, αποτυπώνοντας τα όρια και τις προοπτικές μιας σύνθετης πολιτείας, τα μέρη της οποίας αναζητούν νέες μορφές συνδιάθεσης, τόσο στο πεδίο της εσωτερικής λειτουργίας της όσο και στις εξωτερικές της σχέσεις. Τέλος, εξετάζεται ένα ευρύ φάσμα θεωριών, στρέφοντας την έρευνα προς μια νέα κατηγορία πολιτικής οργάνωσης που αντανακλά τις αξίες του ευρωπαϊκού δημόσιου πολιτισμού.