Κοινωνική ταυτότητα - Jenkins, Richard, 1952- (Κοινωνικές επιστήμες = Social sciences, 2007)
Η ταυτότητα είναι η βάση των ταξινομήσεων και των διακρίσεων που κάνει ένα άτομο για τον εαυτό του και τους άλλους και κατ' επέκταση για τις ομάδες ή τις συλλογικότητες στις οποίες είτε ανήκει ο ίδιος είτε ανήκουν άλλοι άνθρωποι από το κοινωνικό του περιβάλλον. Το "ποιος είμαι", καθώς και το συνακόλουθο "ποιοι είμαστε", χαρακτηρίζει και σηματοδοτεί την πορεία της ανθρώπινης σκέψης και αποτελεί κεντρικό ζήτημα στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Η έννοια της ταυτότητας, δηλαδή "ο τρόπος με τον οποίο τα άτομα και οι συλλογικότητες διακρίνονται από άλλα άτομα ή συλλογικότητες στις κοινωνικές τους σχέσεις", αποτελεί αφετηρία για κάθε σχετική κοινωνιολογική έρευνα. Και τούτο διότι χωρίς σχέσεις ομοιότητας και διαφοράς οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναπτύξουν ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ τους. Χωρίς κοινωνική ταυτότητα δεν υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία. Στον παρόντα τόμο παρουσιάζεται όλο το εύρος των σχετικών αναλύσεων, ενώ ο Τζένκινς επισημαίνει ότι η ταυτότητα είναι συγχρόνως ατομική και συλλογική και συνεπώς θα πρέπει να εξετάζεται εντός ενός ενιαίου αναλυτικού πλαισίου. Με αναφορές στα έργα σημαντικών κοινωνιολόγων όπως ο Μιντ, ο Γκόφμαν και ο Μπαρθ, ο συγγραφέας διερευνά τον βιωματικό χαρακτήρα των ταυτοτήτων στην καθημερινότητα και μελετά ένα φάσμα διαφορετικών ζητημάτων όπως: - η ενσώματη φυσιογνωμία, - η κατηγοριοποίηση και τα όρια, - η θεσμοποίηση των ταυτοτήτων, και - οι σχέσεις ταυτότητα και νεωτερικότητας. Το κείμενο, γραμμένο με σαφή και προσιτό τρόπο, αποτελεί χρήσιμο ανάγνωσμα για όσους ενδιαφέρονται για την έννοια της ταυτότητας στον σύγχρονο κόσμο.