Μορφές βίας - Δημητρίου, Σωτήρης Φ., 1955- (Κοινωνικές επιστήμες = Social sciences, 2003)
Οι "Μορφές Βίας" είναι μια μελέτη κοινωνικής ανθρωπολογίας με σαφείς διεπιστημονικές στοχεύσεις και βεληνεκές. Η βία διεισδύει στην καθημερινότητά μας με αυξανόμενη ένταση. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται ως εκείνη με το μεγαλύτερο βαθμό προόδου η βία ορθώνεται ως αδυσώπητη απειλή. Πώς ορίζουμε όμως τη βία; Ποιος ο ορισμός της και τα περιεχόμενά της; Ποιες οι αιτίες της; Η σύγχυση γύρω από αυτά τα ερωτήματα δεδομένη. Συχνό αποτέλεσμα τα θύματά της να θεωρούνται υπαίτιοί της. Η προσφυγή στην ανθρωπολογία απαραίτητη. Στο βιβλίο εξετάζονται οι διάφορες μορφές βίας από τον κανιβαλισμό ως τη βία των ΜΜΕ, ενώ γίνεται και διάκριση μεταξύ άμεσης και έμμεσης βίας. Η διάκριση αυτή δίνει τη δυνατότητα της συσχέτισης της άμεσης βίας με τη συγκρότηση και την αναπαραγωγή των δομών εξουσίας και συμβάλλει στον προβληματισμό της χειραφετητικής προοπτικής αφού αναιρεί προκαταλήψεις για την αιωνιότητα του πολέμου, την καθολικότητα των ενστίκτων βίας κ.α. Η εισαγωγή του καθηγητή Βασίλη Καρύδη υπογραμμίζει τη διεπιστημονικότητα του βιβλίου, αφού συσχετίζει τις θεματικές του με τις σύγχρονες αντιλήψεις στην εγκληματολογία.