Ιστορία της ιατρικής / Ιωάννης Γ. Λασκαράτος. - Λασκαράτος, Ιωάννης Γ., 1947- (Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης, 2003)
Η σημασία της γνώσεως της ιστορίας κάθε επιστήμης είναι για τους θεράποντες της πασιφανής. Η ανάγκη αυτή μας ώθησε στη συγγραφή του παρόντος εγχειριδίου που έχει σκοπό να καταγράψει κι την αδρή διαδρομή της επιστήμης της Ιστορίας της Ιατρικής, εστιάζοντας και αναλύοντας τους σημαντικότερους σταθμούς και ορόσημα της λαμπρής και ατέρμονος πορείας της, όπως την κατέγραψε ο Πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, όταν αποφθεγμάτισε: "Ιητρική δε πάντα πάλαι υπάρχει, και αρχή και οδός ευρημένη, καθ' ην τα ευρημένα πολλά τε και καλώς έχοντα εύρηται εν πολλώ χρόνω, και τα λοιπά ευρεθήσεται, ην τις ικανός τε εών και τα ευρημένα ειδώς, εκ τουτέων ορμώμενος ζητέη". Το κείμενο του πονήματος ακολουθεί τη δομή των κλασικών ιστοριών της ιατρικής -τις οποίες σχεδόν όλες έλαβε υπόψη του ο γράφων- από την προϊστορία και ιατρική των πρωτογόνων φυλών μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα. Γράφτηκε με μορφή κεφαλαίων, με συνεχές κατ' ουσία περιεχόμενο που ακολουθεί τη διαδοχή των γεγονότων, σύμφωνα με την πεποίθηση του γράφοντα ότι έτσι ενισχύεται η αντιληπτική ικανότητα του αναγνώστη, χωρίς να διασπάται ο ειρμός της σκέψεώς του. Η παράθεση, σε ορισμένα κεφάλαια, ονομάτων και ημερομηνιών κρίθηκε απαραίτητη για την πληρέστερη εξιστόρηση των γεγονότων και τον προσανατολισμό του αναγνώστη στο χώρο και στο χρόνο. Το κείμενο βασίστηκε στη μελέτη των αξιόλογων εργασιών παλαιότερων, αλλά και νεότερων, καταξιωμένων ερευνητών της Ιστορίας της Ιατρικής, Ελλήνων και ξένων, αλλά και στις προσωπικές έρευνες του συγγραφέα σε ανέκδοτες αρχειακές ή πρωτογενείς και αθησαύριστες πηγές. Από τους Έλληνες συγγραφείς, ιδιαίτερα στηρίχθηκε στις μελέτες του παλαιού καθηγητού της Ιστορίας της Ιατρικής αείμνηστου Αριστοτέλη Κούζη, χαλκέντερου ερευνητή και εκδότη χειρογράφων και, από τους αλλοδαπούς, στις έρευνες του πρωτοπόρου καθηγητού της Σχολής της Βιέννης Max Neuburger. Καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια να αποτυπωθούν στο σύγγραμμα οι απόψεις και τα αποστάγματα της έρευνας των κορυφαίων και αναμφισβήτητων ερευνητών του κλάδου, που αναφέρονται στην ακολουθούσα "Εισαγωγή". [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)