Λεξικό των συνθετών - Cande, Ronald de (Gutenberg, 1987)
Το "Λεξικό των Συνθετών" του Roland de Cande, με τα 966 λήμματα που περιέχει, καλύπτει σε βάθος και πλάτος, όλη την ιστορία της σοβαρής δυτικής μουσικής: από τους τροβαδούρους του 12ου αιώνα έως τους συνθέτες των πιο ακραίων τάσεων του 20ου αιώνα. O Cande, διατρέχει μια ιστορία οκτακοσίων περίπου χρόνων, με γνώση, επιστημονική ευστοχία και γλωσσική άνεση. Η εργογραφία και η επιλεγμένη δισκογραφία, συμπληρώνουν την εικόνα της προσφοράς των δημιουργών και βοηθούν τον αναγνώστη να σχηματίσει πιο εύκολα τη δική του άποψη. Ουσιαστικό προτέρημα αυτής της εργασίας είναι η εκφραστική απομάκρυνσή της από τα λόγια λεξικογραφικά πρότυπα. Η γλώσσα του Cande, είναι ζωντανή, ζεστή, περιγραφική και πλησιάζει τη λογοτεχνική διατύπωση δίχως να χάνει το επιστημονικό της κύρος. Αυτός ο τόμος είναι το πρώτο λεξικό συνθετών που κυκλοφορεί στη χώρα μας, αλλά και η αφετηρία μιας μεγάλης σειράς (λεξικά, ιστορίες, μονογραφίες κ.ά.) που ετοιμάζουν οι εκδόσεις GUTENBERG. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)