Ο πλήρης οδηγός του παγκόσμιου μυστικισμού - Freke, Timothy, 1959- (Φιλοσοφικό δοκίμιο, 2003)
Η μυστικιστική γνώση είναι μια συγκλονιστική και εκστατική εμπειρία αγάπης και αγαλλίασης. Ο μυστικιστής στρέφει το βλέμμα στην καρδιά του και εκεί συναντά την καρδιά του Θεού μια πανίσχυρη αγάπη που δεν χρειάζεται τεκμηρίωση με αποδεικτικά στοιχεία. Ο μυστικισμός προσφέρει μια ριζοσπαστική και προσωπική λύση στις δοκιμασίες και στις αντιξοότητες που υπομένουμε όλοι προσφέρει την προοπτική μιας νέας ζωής σε έναν νέο κόσμο, όχι αλλάζοντας κάτι, αλλά μεταμορφώνοντας απλώς την αντίληψή μας. Οι μεγάλοι μυστικιστές είναι οι εξερευνητές αυτού του νέου κόσμου, από όπου επιστρέφουν με ασυνήθιστες ιστορίες που προκαλούν την κοινή λογική και επεκτείνουν τα όρια της φαντασίας μας.