Απομνημονεύματα μιας μακράς ζωής : 1852-1932 - Καμπούρογλου, Δημήτριος Γρ., 1852-1942 (Βιβλιοθήκη ιστορικών μελετών, 1985)
Δύο συγγραφικά είδη αντιπροσωπεύουν την επικήν και λυρικήν υπόστασιν του ανθρώπου: αι Περιηγήσεις και τα Απομνημονεύματα. Αι μεν Περιηγήσεις βάσιν έχουν τας εξωτερικάς εντυπώσεις του επισκεπτόμενου, παρατηρούντος, και μελετώντος ενίοτε, ένα τόπον, τα δε Απομνημονεύματα την εσωτερικήν ψυχικήν κατάστασιν του αναπολούντος, εκθέτοντος, και εξομολογουμένου ενίοτε, τα σκέψεις του και την δράσιν του. Αλλ' επειδή ούτε ό,τι βλέπει κανείς επιτρέπεται να το περιγράφη, ούτε ό,τι σκέπτεται να το γράφη πάντοτε, δια τούτο, ο εκπονών και περιηγητικόν έργον και απομνημονευτικόν, οφείλει να γράφη τα πάντα και κατόπιν να περικλείη εντός παρενθέσεων ό,τι, δια κάποιον εκάστοτε λόγον, δεν θέλει να δημοσιευθή. Εάν πρόκειται περί ανθρώπου αξίου να ζήση και πέραν του τάφου, τότε μετά 100 έτη ας δημοσιευθή το έργον άρτιον, προς εξυπηρέτησιν της θεάς Αλήθειας, η οποία θέλει τους μύστας της λατρείας της ειλικρινείς, απροσωπολήπτους και γενναίους.