Οι ερωτήσεις της ζωής - Savater, Fernando, 1947- (Θερβάντες, 2003)
Σε τι χρησιμεύει η Φιλοσοφία; Ποιος θα ’πρεπε να είναι ο ρόλος της στην Εκπαίδευση; Έχουμε συνηθίσει στην ιδέα ότι η επιστήμη λύνει προβλήματα και απαντά σε πολλές από τις απορίες μας. Ωστόσο, κάποιες ερωτήσεις μένουν αναπάντητες καμιά λύση δεν φαίνεται γι’ αυτές οριστική. Μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή κι επαναλαμβάνονται από γενιά σε γενιά. Είναι τα ερωτήματα που αφορούν το θάνατο, την αλήθεια, το σύμπαν, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, το ωραίο, τον χρόνο... Σκοπός της Φιλοσοφίας δεν είναι να δώσει σ’ αυτά μια τελεσίδικη απάντηση, αλλά να μας διδάξει πώς μπορούμε να τα θέτουμε μ’ έναν τρόπο κάθε φορά και πιο πλούσιο και πιο εποικοδομητικό, ενώ προτείνει απαντήσεις ελκυστικές, που μας βοηθούν να συνυπάρξουμε λογικά μαζί τους. Επειδή είναι προτιμότερο να διατηρούνται ανοιχτές οι «μεγάλες» ερωτήσεις, παρά να δίνουμε βιαστικά «μικρές» απαντήσεις. Αυτό το βιβλίο φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει ένα είδος βασικής «μύησης» στη φιλοσοφική σκέψη, προς χρήση τόσο εκείνων που πρέπει να προσεγγίσουν για πρώτη φορά το αντικείμενο της Φιλοσοφίας στο χώρο της εκπαίδευσης, όσο κι εκείνων που σε οποιαδήποτε ηλικία ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά τα θεμέλια αυτής της πνευματικής παράδοσης.