Οικονομία της γνώσης - Forey, Dominique (Κοινωνικές επιστήμες = Social sciences / Σαββάλας, 2010)
Η γνώση είναι οικονομικό αγαθό. Η αξιοποίησή της αποτελεί δυνατότητα τόσο αυτών που την παράγουν ή την αποκτούν όσο και εκείνων που έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Πρόκειται όμως για οικονομικό αγαθό του οποίου η χρήση δεν είναι κατ' ανάγκην ανταγωνιστική, όχι μόνο γιατί το αγαθό αυτό δεν αλλάζει χέρια, αλλά και γιατί μπορεί να χρησιμεύει με τον ίδιο τρόπο σε πολλούς χρήστες. Σήμερα, σε ένα περιβάλλον όπου η παραγωγή γνώσης και η διάδοση γνωστικής ικανότητας αποτελούν διαδικασίες που έχουν διαχυθεί στην οικονομία και την κοινωνία, μέσα από την επέκταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την αύξηση των ερευνητικών θεσμών και την ανάδειξη των ανεξάρτητων "κοινοτήτων γνώσης", επιβάλλεται να μιλάμε για την "οικονομία της γνώσης"