Φόβος : στιγμιότυπα από τον πολιτισμό του 19ου και του 20ού αιώνα - Bourke, Joanna (Κοινωνικές επιστήμες = Social sciences / Σαββάλας, 2011)
Η ατμόσφαιρα του φόβου αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης κουλτούρας. Δεν υπάρχει στιγμή της μέρας που τα μέσα ενημέρωσης να μη μας πληροφορούν για γεγονότα που μας γεμίζουν κατήφεια και φόβο. Στο μοναδικό αυτό έργο η βραβευμένη ιστορικός Joanna Bourke μας βοηθά να κατανοήσουμε ιστορικά το τοπίο του φόβου, όπως αυτό διαμορφώθηκε τους δύο τελευταίους αιώνες. Με διεισδυτικές παρατηρήσεις που συνθέτουν και εδράζονται σε κοινωνιοπολιτιστικές αναλύσεις, στην ψυχολογία, στη φιλοσοφία όσο και στην εκλαϊκευμένη επιστημονική γνώση, η συγγραφέας μας προσφέρει ένα αριστοτεχνικό έργο το οποίο δικαιολογεί τη θερμή υποδοχή που είχε και από τις δυο μεριές του Ατλαντικού. Με γραφή που κινείται ανάμεσα στη λογοτεχνία και την επιστήμη της ιστορίας, η Bourke μας προσφέρει ένα απολαυστικό κείμενο το οποίο, εκτός των άλλων, μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία έναν "επικίνδυνο κόσμο", ο οποίος λογικά δεν θα πρέπει να μας φοβίζει τόσο.