Μακεδονία : μελέτη οικονομική, γεωγραφική, ιστορική και εθνολογική της Μακεδονίας - Καλοστύπης, Ιωάννης Ν., 1851-1918 (Νεοελληνική ιστορική βιβλιοθήκη / Ιστορητής, 1993)
Το βιβλίο Μακεδονία αποτελεί μικρή εγκυκλοπαίδεια του μακεδονικού χώρου και δίνει στοιχεία γεωγραφικά, οικονομικά, εθνολογικά, γλωσσολογικά, εκπαιδευτικά και ιστορικά για το χώρο αυτό. Η ιστορική ανάλυση του συγγραφέα ξεκινά από την Αρχαιότητα με κέντρο πάντα την Μακεδονία και μέσα από τη ρωμαιοκρατία, το Βυζάντιο, την τουρκοκρατία και τον Αγώνα του 1821 φθάνει στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και αναλύει το Μακεδονικό ζήτημα. Η σφαιρικότητα και η πολυσχιδία του, καθώς και η αναλυτική παρουσίαση των ιστορικών στοιχείων του 19ου αιώνα, τα οποία αποτελούν απαραίτητες γνώσεις για όποιον θέλει να κατανοήσει όσα σήμερα συμβαίνουν στη Μακεδονία, δίνουν ιδιαίτερη αξία στο σύγγραμμα αυτό του Καλοστύπη και το καθιστούν χρησιμότατο εγχειρίδιο "μακεδονογνωσίας".