Το κράτος : θεωρίες και προσεγγίσεις - Hay, Colin, 1968 -; Lister, Michael, 1976-; Marsh, David, 1946-; Αντωνίου, Γιώργος; Κουτσογιάννης, Αλέξανδρος (Κοινωνικές επιστήμες = Social sciences / Σαββάλας, 2011)
Χωρίς αμφιβολία, τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τη συστηματική μελέτη και την κατανόηση του κράτους έχει ανανεωθεί, καθώς η αναμενόμενη κρίση του κράτους-έθνους, ως αποτέλεσμα των διαδικασιών και της δυναμικής της παγκοσμιοποίησης, δεν έχει πραγματοποιηθεί. Η παρούσα έκδοση προσφέρει περιεκτικά κείμενα για όλο το φάσμα των προσεγγίσεων όσον αφορά το σύγχρονο κράτος, που μας εισάγουν στην προβληματική των σχετικών θεωριών. Ο τόμος, γραμμένος από ειδικούς διεθνούς κύρους, μεταξύ άλλων μας παρουσιάζει τις πλουραλιστικές, τις μαρξιστικές, τις μεταδομιστικές, τις βεμπεριανές και τις θεσμικές θεωρήσεις του κρατικού φαινομένου. Εξετάζει επίσης ζητήματα που σχετίζονται με τους τρέχοντες μετασχηματισμούς του κράτους, το ζήτημα της "διακυβέρνησης" και τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει τόσο από το οικολογικό και το φεμινιστικό κίνημα όσο και από τις αλλαγές που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση.