Το γυναικείο σώμα στον δυτικό πολιτισμό : σύγχρονες προσεγγίσεις - Suleiman, Susan Rubin, 1939- (Κοινωνικές επιστήμες = Social sciences / Σαββάλας, 2008)
Το γυναικείο σώμα καταλαμβάνει κεντρική θέση στη δυτική φαντασία: οι απεικονίσεις του διαπερνούν την ποίηση και τη μυθοπλασία, τη μυθολογία και τη θρησκεία, τις εικαστικές τέχνες και τις επιστημονικές διατριβές. Εμπνέει έλξη και δέος ως εξαίσιο και μιαρό, σαγηνευτικό και επικίνδυνο, πηγή ευχαρίστησης και τροφής αλλά και πηγή δεινών και ολέθρου. Στο "Γυναικείο Σώμα στο Δυτικό Πολιτισμό", είκοσι τρεις διεθνώς αναγνωρισμένοι στοχαστές από το χώρο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών και κριτικοί τέχνης διερευνούν τις αναπαραστάσεις του γυναικείου σώματος και τον αντίκτυπο που αυτές είχαν στην σύγχρονη τέχνη και τον πολιτισμό. Τα δοκίμιά τους ενώ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων και θεμάτων, συγκλίνουν στα ζητήματα δύναμης και αδυναμίας, φωνής και σιωπής, υποκειμενικότητας και πραγματοποίησης και καταδεικνύουν νέες δυνατότητες και πιθανές μετατοπίσεις στις παραδοσιακές θέσεις των δυο φύλων. Με τρόπο γλαφυρό και τεκμηριωμένο το βιβλίο καταλήγει στο γενικά και πολιτικά χρήσιμο συμπέρασμα ότι η άρση των ορίων μεταξύ των φύλων δεν σημαίνει απαραιτήτως άρση των διαφορών τους.