Φλωμπέρ : ένα πνεύμα αντιλογίας - Brown, Frederick, 1934- (Μεταίχμιο, 2009)
Ο Γκιστάβ Φλωμπέρ, ο συγγραφέας της Μαντάμ Μποβαρύ, ενός έργου που, όταν το 1856 δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά, σόκαρε τον καθωσπρεπισμό της μπουρζουαζίας, ξαναζωντανεύει εδώ σε όλη τη μοναδικότητα και τη μεγαλοπρέπειά του. Η ζωή του παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον: Έκανε επικά ταξίδια στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή. Είχε διάσημους φίλους: Τουργκένιεφ, αδελφοί Γκονκούρ, Ζολά, Μοπασάν, Γεωργία Σάνδη. Οι διάφορες ερωμένες του -Γαλλίδες, Αιγύπτιες, και Αγγλίδες.... έθρεψαν την πλούσια ερωτική φαντασία του και βρήκαν όλες τον δρόμο τους στις μυθιστορηματικές ηρωίδες του. Η αριστοτεχνική βιογραφία του Φρέντερικ Μπράουν (διακεκριμένος μελετητής του έργου του Φλωμπέρ) είναι μια αποκάλυψη της ζωής, του εσωτερικού κόσμου, της εποχής, και της κληρονομιάς του Φλωμπέρ.