Μπαλζάκ, ή, Η μανία της γραφής - Satiat, Nadine, 1961- (Βιογραφίες / Τραυλός, 2001)
Βήμα βήμα, μέρα τη μέρα, εξαντλώντας όλα τα χρώματα της λογοτεχνικής παλέτας, η Nadine Satiat ζωγραφίζει το πορτρέτο ενός ανέκδοτου Μπαλζάκ που φαντάζει σαν ήρωας των μυθιστορημάτων του: ασυμβίβαστος παρατηρητής των σύγχρονών του, απίθανος ψεύτης, μερικές φορές άδικος, συχνά τυραννικός, αντιφατικά γοητευτικός, ανεξέλεγκτα σπάταλος, ανήμπορος μπροστά στην επιθυμία του να αρέσει, γεμάτος όνειρα πλουτισμού και πολιτικές φιλοδοξίες . . . πάνω απ' όλα όμως ακαταπόνητος γραφιάς! Αντλώντας το εξαιρετικά γλαφυρό υλικό της από την αλληλογραφία του Μπαλζάκ η Nadine Satiat επιτυγχάνει να βάλει σε έκλειψη το δικό της λόγο πίσω από τα πραγματικά περιστατικά, αφήνοντας τα συμβάντα της ζωής να αφηγηθούν σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία τους, και ό,τι αφηγούνται είναι μια βιογραφία "στο ύψος του ανθρώπου": χωρίς τις παραλλάξεις που επιφέρουν οι μύθοι και οι θρύλοι.