Πολιτισμική ιστορία του χιούμορ : από την αρχαιότητα έως τη σημερινή εποχή - Bremmer, Jan Ν.; Roodenburg, Herman; Δίπλας, Γιώργος (Ιστορία : Πολιτισμός / Πολύτροπον, 2005)
Το χιούμορ είναι χωρίς αμφιβολία ένα ζωτικό στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης, σπάνια όμως υπήρξε αντικείμενο σοβαρής ιστορικής έρευνας. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως σε αστεία και σε άλλα κωμικά φαινόμενα μας αποκαλύπτει ότι η φύση του χιούμορ αλλάζει από τη μια χρονική περίοδο στην άλλη και ότι οι αλλαγές αυτές μπορούν να μας παράσχουν σημαντικές γνώσεις για τις κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις του παρελθόντος. Το σημαντικό και εξαιρετικά πρωτότυπο αυτό βιβλίο ρίχνεται στην εξερεύνηση της terra incognita του χιούμορ δια μέσου των αιώνων - από τους αστεϊσμούς και το χιούμορ επί θεατρικής σκηνής στην Ελλάδα και τη Ρώμη μέχρι τα βιβλία αστείων της πρώιμης σύγχρονης Ευρώπης, από τις φάρσες στην Ιταλία της Αναγέννησης μέχρι την κωμική ζωγραφική του Ολλανδικού Χρυσού Αιώνα, από την αντίληψη του Bakthin περί γέλιου έως τις αστείες σχέσεις των ανθρωπολόγων. Οι καινοτόμες αυτές εκτιμήσεις μετακινούν το χιούμορ στο κέντρο της κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας και ρίχνουν ένα αναπάντεχο φως πάνω στη ζωή και στα έθιμα διαμέσου των αιώνων.