Σιδηρούν παραπέτασμα : συνθλίβοντας την Ανατολική Ευρώπη 1944-1956 - Applebaum, Anne, 1964- (Νεότερη και σύγχρονη ιστορία / Αλεξάνδρεια, 2016)
Πώς το κομουνιστικό σύστημα επιβλήθηκε στην Ανατολική Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και σάρωσε τις ζωές των κατοίκων της. Το "Σιδηρούν Παραπέτασμα" περιγράφει πώς δημιουργήθηκαν τα κομουνιστικά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης, με την ώθηση του Στάλιν και της μυστικής αστυνομίας του, και πώς διαμορφώθηκε η καθημερινή ζωή από τη στιγμή που παγιώθηκαν. Αντλώντας από πρόσφατα ανοιγμένα ανατολικοευρωπαϊκά αρχεία, συνεντεύξεις και προσωπικές αφηγήσεις που μεταφράζονται για πρώτη φορά, η Αν Άπλμπαουμ περιγράφει με ανατριχιαστική λεπτομέρεια τα διλήμματα που αντιμετώπισαν εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθώντας να προσαρμοστούν σ' έναν τρόπο ζωής ο οποίος αμφισβητούσε όλα όσα πίστευαν και αφαιρούσε όλα όσα είχαν αποκτήσει. Το σοβιετικό μπλοκ κατέληξε έτσι να είναι ένας χαμένος πολιτισμός, που η σκληρότητα, η παράνοια, η αλλόκοτη ηθική και η ιδιότροπη αισθητική του διατρέχουν αυτές τις ηλεκτρισμένες σελίδες. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)