Επινοημένη γνώση : ψευδοϊστορία, ψευδοεπιστήμη και ψευδοθρησκείες - Fritze, Ronald H, 1951- (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2012)
Ήταν πράγματι ένας κινέζικος στόλος που ανακάλυψε το 1421 την Αμερική; Πότε στα προϊστορικά χρόνια προσεδαφίστηκαν εξωγήινοι στον πλανήτη μας και μας δίδαξαν την κατασκευή πυραμίδων; Είναι αλήθεια ότι οι Δέκα Χαμένες Φυλές του Ισραήλ εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία και τις ΗΠΑ; Αυτοί και πολλοί ανάλογοι αμφιλεγόμενοι ισχυρισμοί -κάποιοι εντελώς παράδοξοι, οι περισσότεροι απλώς αλλόκοτοι- αποτελούν το αντικείμενο πραγμάτευσης αυτού του έξοχου και συχνά εντυπωσιακού βιβλίου. Ο Ronald H. Fritze εξερευνά και ερμηνεύει λεπτομερειακά το ζοφερό σύμπαν της "επινοημένης γνώσης" διακρίνοντας -πίσω από τις χαμένες ηπείρους, τους αρχαίους υπερ-πολιτισμούς και τις συνωμοτικές συγκαλύψεις- τα αποδεδειγμένα γεγονότα από τις τεκμηριωμένες εικοτολογίες, και αυτά από τα καθαρά αποκυήματα της φαντασίας. Διερευνά επίσης τα αναθεωρητικά ιστορικά θεμέλια συστημάτων πίστης και λατρείας όπως το Έθνος του Ισλάμ και η θεοσοφία. Όπως προκύπτει από πλήθος παραδειγμάτων στο βιβλίο, οι παντοειδείς φορείς της ψευδούς γνώσης, προκειμένου να στηρίξουν τις θέσεις τους, αξιοποιούν και εκμεταλλεύονται πολύ περισσότερο το άτυπο τεκμηριωτικό υλικό παρά πείθουν ότι έχουν λάβει υπόψη όλη τη διαθέσιμη επαληθεύσιμη έρευνα. Αντλώντας από εξαίρετες επιστημονικές εργασίες, ο Fritze καταδεικνύει ότι -αντί της στερεής και κρατούσας ιστορικής τεκμηρίωσης- αυτό που έχει φανεί ανθεκτικότερο και έχει τύχει της γενικής αποδοχής είναι οι διάφορες παράδοξες και συγχυτικές ιδέες, έτσι όπως αυτές εκτείνονται από τον μύθο της Ατλαντίδος μέχρι αυτόν των ουαλόφωνων ιθαγενών της Αμερικής. Η Επινοημένη γνώση παρέχει πολλά συναρπαστικά και διασκεδαστικά παραδείγματα επίπλαστων αφηγήσεων, τεχνητών χρονολογήσεων και υποκατάστατων θεωριών, ένα βιβλίο που θα προκαλέσει γόνιμο προβληματισμό σε κάθε αναγνώστη -σκεπτικιστή και μη.