Μονογαμία - Phillips, Adam, 1954- (Λογοτεχνικά δοκίμια : Μελέτες, 2005)
Όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται στις μέρες μας για την οικογένεια στην πραγματικότητα είναι συζήτηση που αφορά τη μονογαμία. Τι κρατάει τους ανθρώπους μαζί και το γιατί πρέπει να μένουν μαζί. Ο Άνταμ Φίλιπς, σε έναν τόμο με 121 αφορισμούς, θέτει το ερώτημα γιατί πιστεύουμε όλοι στη μονογαμία, και γιατί θεωρούμε τόσο μεγάλο πρόβλημα το ότι μας απασχολεί. Οι πάντες γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, όσο και αν αγαπούν τον σύντροφό τους, είναι ικανοί να αγαπούν και να ποθούν περισσότερα από ένα πρόσωπα ταυτόχρονα. Φαίνεται ενδεχομένως καθησυχαστικό, στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ απαιτητικό - συχνά μάλιστα βασανιστικό - να υποκρινόμαστε ότι ένα και μοναδικό πρόσωπο μπορεί να μας δώσει αυτό που επιθυμούμε. Τουλάχιστον όσον αφορά το σεξ, το μοιράζεσθαι φαίνεται να είναι εντελώς αντίθετο προς τη φύση μας. Η μονογαμία θεωρείται σε τέτοιο βαθμό δεδομένη ως η θεμελιώδης προϋπόθεση της οικογένειας και των οικογενειακών αξιών ώστε, όπως συμβαίνει με οτιδήποτε φαίνεται ουσιώδες, προσέχουμε ώστε να μην την κατακρίνουμε. Ωστόσο, όπως προτείνει ο Άνταμ Φίλιπς, είναι σίγουρα άξιο απορίας γιατί το πιστό ζευγάρι κατέχει τέτοια θέση στη φαντασία μας, και για ποιον λόγο αποτελεί τελικά το ιδανικό. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)