Η αθλιότητα του ανθρώπου και άλλες σκέψεις - Pascal, Blaise, 1623-1662 (Πρόσωπα και Ιδέες, 2009)
Μια σειρά σκέψεων, σημειωμένων κατά διαστήματα σε πρόχειρα χαρτιά, κυρίως κατά τη διάρκεια των ετών 1656-1658, έμελλε, έπειτα από μια περιπετειώδη πορεία αντάξια του περιεχομένου τους και μετά το θάνατο του Μπλεζ Πασκάλ (1623-1662), να παραδοθούν στη δημοσιότητα κι από κει με τη σειρά τους να κατακτήσουν μια κορυφαία θέση στην ιστορία της ευρωπαϊκής σκέψης. Αυτά τα πρόχειρα σημειώματα τα οποία ο Πασκάλ, όσο ζούσε, επιδίωκε να διατάξει σε νοηματικές ενότητες, εξέδωσαν οι απόγονοί του το 1669-1670 υπό τον τίτλο: "Σκέψεις του κου. Πασκάλ για τη Θρησκεία και για Ορισμένα Άλλα Ζητήματα, που μετά το Θάνατό του βρέθηκαν ανάμεσα στα Χαρτιά του". [...] Περιέχονται οι ενότητες: - Η θέση του ανθρώπου μέσα στη φύση: τα δύο άπειρα - Η αθλιότητα του ανθρώπου: οι απατηλές δυνάμεις . Οι αισθήσεις και η μνήμη. Η φαντασία. Το έθος. Η φιλαυτία. Η έπαρση και η ματαιοδοξία. Αντιλεγόμενα. Μωρία της ανθρώπινης επιστήμης και της φιλοσοφίας. Η διασκέδαση. Ο άνθρωπος μέσα στην κοινωνία. Η αδικία των ανθρώπινων νόμων