Στοχασμοί - Leopardi, Giacomo, 1798-1837 (Στις πηγές της γνώσης ;, 1993)
Σε μια επιστολή του της 2ας Μαρτίου 1837, ο Λεοπάρντι ανακοινώνει την πρόθεση του να γράψει μια σειρά "Στοχασμών περί του χαρακτήρα των ανθρώπων και της συμπεριφοράς τους στην κοινωνία". Το έργο εκδόθηκε τελικά λίγα χρόνια μετά το θάνατό του, το 1845, με τον συντομευμένο τίτλο "Στοχασμοί". Πρόκειται ουσιαστικά για ένα απόσταγμα των λεοπαρντιανών συμπερασμάτων περί ηθικής. Προεκτείνοντας στην ιδιωτική ζωή τις αρχές και τις αλήθειες που διατύπωσε ο Μακιαβέλλι με πολιτικούς όρους, ο Λεοπάρντι αποκαλύπτει τα κρυφά κίνητρα ακόμη και των ευγενέστερων πράξεων, κατονομάζει την απάτη και το ψεύδος ως βάση της κοινωνικής ζωής και περιγράφει έναν κόσμο όπου κυριαρχεί απόλυτα η μεγάλη συμμαχία των αχρείων, των υποκριτών και των μετρίων ενάντια σε καθετί καλό κι αληθινό. Ένας διαχρονικός καθρέφτης όλων των ανθρώπινων κοινωνιών και όλων των εποχών! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)