Η κοιλάδα του Αβραάμ : μυθιστόρημα - Luís, Agustina Bessa, 1922-2019 (Καστανιώτη, 1996)
Το ψυχογράφημα μιας αυτοκαταστροφικής νεαρής γυναίκας, που οδεύει προς την ωριμότητα και το θάνατο οριζόμενη εξίσου από την εξαιρετική ομορφιά της και την ελαφριά αναπηρία της. Χαρτογράφηση ενός ατόμου και μια εποχής, η Κοιλάδα του Αβραάμ, αποτελεί παράλληλα και το ψυχογράφημα μιας χώρας, τη Πορτογαλίας, στο δεύτερο μισό του αιώνα μας. Μια γραφή πικρή και αινιγματική, που ακροβατεί μεταξύ μυθιστορήματος και αλληγορίας.