Οι απόκληροι : μυθιστόρημα - Sem-Sandberg, Steve, 1958- (Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία / Πατάκης, 2011)
Το 1940 οι Ναζί ίδρυσαν στην πολωνική πόλη Γουντζ αυτό που στη συνέχεια θα γινόταν το δεύτερο μεγαλύτερο εβραϊκό γκέτο. Οι "Απόκληροι" είναι η ιστορία του διορισμένου από τους Γερμανούς Εβραίου διοικητή Μορντεχάι Χάιμ Ρουμκόφσκι και του σκοτεινού και εξαιρετικά αμφίσημου ρόλου του στο Ολοκαύτωμα των Πολωνοεβραίων. Οι "Απόκληροι" είναι ένα μυθιστόρημα για τη ζωή στην αποκλεισμένη πόλη, για την εξοντωτική καταναγκαστική εργασία, τη λιμοκτονία και τις μάταιες απόπειρες φυγής, είναι όμως, κυρίως, ένα μυθιστόρημα για τη δίψα για ζωή και χαρά και για την τέχνη της επιβίωσης. Έχοντας ως σημαντικότατη πηγή το Χρονικό του γκέτο, ένα καταιγιστικό αρχείο τριών χιλιάδων σελίδων, α Σεμ-Σάντμπεργκ προσφέρει μια πλούσια και άνευ προηγουμένου, σε διεθνές επίπεδο, γνώση για την πραγματικότητα του Ολοκαυτώματος, σ' ένα βιβλίο όπου η δύναμη του λογοτέχνη αξιοποιεί με τον πιο επιτυχή τρόπο ένα ασύλληπτης δύναμης υλικό για να αφηγηθεί πέντε χρόνια βαρβαρότητας αναδεικνύοντας όλες τις αποχρώσεις της ζωής.