Η αγωγή του λόγου : μάθετε να μιλάτε στην ιδιωτική σας ζωή, στις δουλειές σας, μπροστά σε κοινό, με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση - Jagot, Paul Clement, 1889-1962 (Βιβλιοθήκη για Όλους, 1961)
"Αποκτήστε αυτοπεποίθηση": Η πρόθεσή μας δεν είναι να μορφώσουμε ρήτορες με το σωρό, αλλά να δείξουμε σ' όλους εκείνους που το επιθυμούν, τον τρόπο για να μιλούν με σαφήνεια, απλότητα και καθαρότητα. Απέναντι στο μικρό αριθμό των υποψηφίων ρητόρων, υπάρχουν λεγεώνες εκείνοι που καταθλίβονται επειδή δεν έχουν προικιστεί με τις επαρκείς για τις συνηθισμένες ανάγκες της ζωής εκφραστικές ευχέρειες. Σε μερικούς, οι ιδέες, οι λέξεις, η αίσθηση της κατασκευής των φράσεων, λίγο ή πολύ λείπουν. Σ' άλλους λείπει απλά και μόνο η αυτοπεποίθηση. Πραγματικά είναι αρκετή μια έστω και λίγο υπερβολική ευσυγκινησία για να διαταράξει ή και να παραλύσει τον ψυχολεκτικό μηχανισμό κάθε φορά που ο ενδιαφερόμενος εντυπωσιάζεται είτε από την παρουσία ενός προσώπου ξένου στον οικογενειακό ή οικείο κύκλο, είτε από ένα περιστατικό που τον φέρνει σ' αμηχανία. Δεν θα είχα αναλάβει να γράψω αυτό το βιβλίο αν από καιρό πολλές επιστολές δε με παρακινούσαν καθημερινά... Σπάνια περνάει μέρα χωρίς κάποιος αλληλογράφος να μη μου ζητά να του υποδείξω ένα βιβλίο σχετικό με την τέχνη που θα τον κάνει να γίνει κύριος του λόγου του. [...]