Κειμένη επί ακτής θαλάσσης : μελέτες και άρθρα για την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης - Ναρ, Αλμπέρτος, 1947- (Ιστορία και πολιτισμός, 1997)
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει δέκα κείμενα που αναφέρονται στην οργάνωση και στις δραστηριότητες της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Με το πρώτο κείμενο, «Οι συναγωγές της Θεσσαλονίκης», ο συγγραφέας εμφανίστηκε στα γράμματα. Οι «συναγωγές», μαζί με μια ανθολογία σεφαραδίτικων τραγουδιών της Θεσσαλονίκης και πρόλογο του αξέχαστου Γιώργου Ιωάννου, εκδόθηκαν το 1985 από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης σε αυτοτελή τόμο που έχει από καιρό εξαντληθεί. Τα υπόλοιπα κείμενα ανακοινώθηκαν σε συνέδρια ή δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά. Η συγκέντρωση τους ήταν πιστεύουμε αναγκαία, έστω και για χρηστικούς λόγους.