Σπινόζα - Scruton, Roger (Μεγάλοι φιλόσοφοι / Ενάλιος, 2002)
Ο Σπινόζα γεννήθηκε για να παρεξηγηθεί. Η θεολογία του κατηγορήθηκε ότι είναι μια θεολογία χωρίς θεό. Στο μοναδικό και άκρως σημαντικό έργο του με τίτλο «Ηθική» θέτει τα ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο από καταβολής κόσμου. Ποιοι είμαστε; Από τι αποτελείται ο κόσμος; Τι είμαστε εμείς οι άνθρωποι μέσα στο σχήμα των πραγμάτων; Είμαστε ελεύθεροι; Γιατί υπάρχουμε; Πώς θα έπρεπε να ζούμε; Γιατί είμαστε εμείς κι όχι κάποιοι άλλοι; Τα ερωτήματα αυτά απασχόλησαν τον φιλόσοφο στο σύνολο του έργου του, ερωτήματα που απασχολούν και σήμερα κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Ανατράφηκε με την εβραϊκή πίστη, αλλά αναθεματίστηκε για τις αιρετικές του απόψεις, για τις συνεχείς αναζητήσεις του, για τις αμφιβολίες του, όπως κάθε μεγάλη διάνοια επί της γης.