Σύντομη ιστορία του μύθου / Κάρεν Άρμστρονγκ ; μετάφραση Λεωνίδας Καρατζάς. - Armstrong, Karen, 1944- (Ωκεανίδα, 2005)
"Οι άνθρωποι ήταν ανέκαθεν μυθοπλάστες". Έτσι αρχίζει αυτή η σύντομη και συναρπαστική επισκόπηση του μύθου από την Κάρεν Άρμστρονγκ: τι είναι, πώς εξελίχθηκε και γιατί τον έχουμε ακόμη τόσο μεγάλη ανάγκη. Μας ξεναγεί από την Παλαιολιθική περίοδο και τους μύθους των κυνηγών ως το "Μεγάλο δυτικό μετασχηματισμό" των τελευταίων 500 ετών και την αμφισβήτηση του μύθου από την επιστήμη. Η ιστορία του μύθου είναι η ιστορία της ανθρωπότητας οι προσωπικές μας ιστορίες κι οι πεποιθήσεις μας, η περιέργεια και οι προσπάθειές μας να καταλάβουμε τον κόσμο μας συνδέουν με τους προγόνους μας και μεταξύ μας. Οι μύθοι μας βοηθούν να κατανοήσουμε το σύμπαν. Αυτό το βαθύ και γοητευτικό βιβλίο -με το οποίο αρχίζει μια μεγάλη σειρά από παγκόσμιους μύθους ξαναειπωμένους από συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο- είναι μια εξαιρετική κι ερεθιστική εισαγωγή στο μύθο με την ευρύτερη έννοια, και μας εξηγεί γιατί είναι επικίνδυνο να τον αγνοούμε και να τον απορρίπτουμε.