Το χιούμορ και οι Έλληνες πολιτικοί : για να γελάτε μ' όσα είπαν αυτοί και όχι μόνο, αλλά και μ' όσα είπαν άλλοι γι' αυτούς - Μαλεβίτης, Ηλίας (Πατάκης, 2010)
Αφιερωμένο στον αείμνηστο σεβαστό μου φίλο, Δάσκαλο της πολιτικής Θανάση Κανελλόπουλο, ο οποίος διακρινόταν για το χιούμορ του! Εκείνος έλεγε: "Το γέλιο ως εποικοδομητικός παράγοντας της ανθρώπινης συμβίωσης παίζει αναμφισβήτητα τεράστιο ρόλο. Το γέλιο είναι η συντομότερη απόσταση ανάμεσα στους ανθρώπους. Αν ο κόσμος ζει, είναι γιατί γελά. Ας βιαστούμε λοιπόν να γελάσουμε πριν υποχρεωθούμε να κλάψουμε! Το χιούμορ εξυψώνει, ταπεινώνει, διδάσκει, πείθει, εγκρίνει, αποτρέπει, συμφιλιώνει, ημερεύει!" Στο βιβλίο αυτό έχω συλλέξει διάφορα ανέκδοτα που ειπώθηκαν κυρίως από παλιούς και σύγχρονους πολιτικούς, όπως επίσης και διάφορα χαριτολογήματα που είπαν δημοσιογράφοι και άλλοι για πολιτικούς - και όχι μόνο. Μερικά από αυτά έχουν γραφεί και άλλα έχουν ειπωθεί από τον Θανάση Κανελλόπουλο. Είχα δε την τύχη να ακούσω πολλά να τα διηγείται ο ίδιος, με τον δικό του χαριτωμένο τρόπο, κατά το μικρό διάστημα που υπηρέτησα δίπλα του ως Γενικός Γραμματέας στην Αντιπροεδρία της Κυβερνήσεως.