Η ιστορία του ανθρώπινου σώματος : υγεία, ασθένεια και φυσική επιλογή : το νέο πεδίο της εξελικτικής ιατρικής - Lieberman, Daniel E. Πανεπιστήμιο Harvard (Κάτοπτρο, 2015)
- Γιατί έχει σημασία το εξελικτικό παρελθόν του ανθρώπου για το παρόν και το μέλλον του; - Γιατί σήμερα νοσούμε από άγνωστες στο παρελθόν ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η κατάθλιψη, η καρδιοπάθεια, η τερηδόνα, η οστεοπόρωση, η πλατυποδία, η χρόνια αϋπνία, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η μυωπία, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τόσες άλλες; - Γιατί ενώ έχουμε αποκτήσει υψηλότερα, μακροβιότερα και υγιέστερα σώματα, νοσούμε περισσότερο; - Γιατί παχαίνουμε εύκολα και αδυνατίζουμε δύσκολα; - Γιατί λέμε ότι οι περισσότεροι τύποι καρκίνου είναι νόσοι της σύγχρονης ευμάρειας, και πως αυτό μπορεί να μας βοηθήσει στην πρόληψή τους; - Γιατί κοιμόμαστε τόσο διαφορετικά σήμερα απ' ό,τι παλαιότερα; - Γιατί στην εποχή μας αποδεχόμαστε ως φυσιολογικό να χάνουμε τη ζωή μας σε τροχαία ατυχήματα, αλλά αφύσικο να πεθαίνουμε από γρίπη ή από πείνα; - Γιατί ο άνθρωπος αρέσκεται να αποκτά νέες και επιβλαβείς συνήθειες, όπως αποδείχθηκαν τα παπούτσια, το διάβασμα και το κάθισμα σε καρέκλες; - Γιατί οι αλλεργίες εμφανίζονται συχνότερα στα ανεπτυγμένα κράτη; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)