Ειδήσεις από ένα άγνωστο σύμπαν : ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από τις θάλασσες - Schatzing, Frank, 1957- (Καστανιώτη, 2007)
Άνθρωπος και θάλασσα. Μια παράξενη σχέση, εμποτισμένη με μίσος, ρομαντισμό, περιέργεια και άγνοια. Πως λειτουργεί αυτό το τρομερό σύστημα, από το οποίο καταγόμαστε και για το οποίο γνωρίζουμε λιγότερα από ό,τι για το διάστημα; Πως μπόρεσε να γεννηθεί η ζωή μέσα στον πρώτο ωκεανό, από πού προήλθε όλο αυτό το νερό; Γιατί ακολούθησε η Εξέλιξη ειδικά αυτή την οδό και όχι κάποια άλλη; Διότι εξίσου καλά θα μπορούσε να μας είχε μεταμορφώσει σε στρώματα θαλάσσης γεμάτα υγρό και άνευ νοημοσύνης. Πάντως, μια φορά το δοκίμασε -και παραλίγο να τα καταφέρει. Με ακριβή γνώση του αντικειμένου αλλά και αρκετή ειρωνεία, ο Σέτσινγκ μας ταξιδεύει μαζί του στο άγνωστο υποθαλάσσιο σύμπαν και μας προκαλεί έκπληξη, ενθουσιασμό και φρίκη. Μετά από αυτό το βιβλίο θα βλέπουμε τους ωκεανούς με άλλο μάτι. Ένα εγκυκλοπαιδικό βιβλίο, τόσο συναρπαστικό όσο και το θρίλερ του Σέτσινγκ "Το σμήνος", του οποίου αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα. Βραβεύτηκε από το περιοδικό Bild der Wissenschaft ως επιστημονικό βιβλίο της χρονιάς 2006.