Η εποχή της συναίνεσης : μανιφέστο για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Monbiot, George 1963- (Παγκόσμια θέματα, 2005)
Είναι αλήθεια σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι ενώ οι φτωχοί πνίγονται στα χρέη. Ο κόσμος δεν κυβερνάται από τους λαούς του αλλά από μια χούφτα ανθρώπους που αποφασίζουν για τα πάντα: για τον πόλεμο, την ειρήνη, την ανάπτυξη και τις οικονομικές ισορροπίες. Εμείς, οι απλοί άνθρωποι, δεν έχουμε άλλο τρόπο να επηρεάζουμε τους κατέχοντες την εξουσία παρά μόνο φωνάζοντας συνθήματα περί κατάχρησης μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις που τους υπερασπίζονται. Άραγε, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος; Ο Μόνμπιοτ βασίζεται σε συλλογισμούς δεκαετιών σχετικά με το πώς διοικείται πολιτικά, οικονομικά και εμπορικά ο κόσμος. Στο βιβλίο αυτό, καταθέτει τις εναλλακτικές προτάσεις του για ορισμένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του καιρού μας, προτάσεις που τον αναδεικνύουν στον σπουδαιότερο ουτοπιστή της εποχής μας, με προσεγγίσεις ωστόσο αφοπλιστικά ρεαλιστικές. Πάνω απ' όλα όμως, μας αποκαλύπτουν ένα στοχαστή του οποίου το πάθος και οι ιδέες είναι μεταδοτικές.