Η Συρία φλέγεται : το ισλαμικό κράτος και ο θάνατος της Αραβικής άνοιξης - Glass, Charles (Διάμετρος, 2016)
Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας που ξεκίνησε την εποχή της Αραβικής Άνοιξης έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους και έχει εξαναγκάσει το ένα τρίτο του πληθυσμού να εγκαταλείψει τις εστίες του. Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ελέγχει τις περισσότερες πόλεις στα δυτικά, ενώ μεγάλες περιοχές στα ανατολικά και τα βόρεια βρίσκονται υπό τον έλεγχο φανατικών ισλαμιστικών ομάδων. Το χαλιφάτο που ανακήρυξε το Ισλαμικό Κράτος, το καλοκαίρι του 2014, κατέχει το 35% περίπου της χώρας. Οι ποικίλες πτυχές αυτής της σύγκρουσης δεν έγιναν ποτέ αντιληπτές από τη Δύση, και ιδίως από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των χωρών της Ευρώπης. Προέβλεψαν τη γρήγορη πτώση του Άσαντ και επέβαλαν την αποχώρησή του ως προϋπόθεση για διαπραγμάτευση. Υποστήριξαν την αντιπολίτευση, υποτιμώντας τον κίνδυνο επικράτησης ακραίων ισλαμιστών. Όπως αναλύει ο Τσαρλς Γκλας, αυτές οι λανθασμένες εκτιμήσεις συνέβαλαν στη σημερινή τραγωδία.