Ο οδηγός - Narayan, R. K., 1906-2001 (Αριστουργήματα του 20ού αιώνα., 2002)
Βιβλία-σταθμοί στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που άφησαν το στίγμα τους και αποτύπωσαν την εποχή τους, γραμμένα από κλασικούς δημιουργούς. Η λογοτεχνική τους αξία και η διαχρονικότητα τόσο της γραφής όσο και των θεμάτων που πραγματεύονται αποτελούν κριτήριο για την ένταξή τους στη συγκεκριμένη σειρά. Ο εξαιρετικός αυτός αφηγητής ξεδιπλώνει την απίστευτη ιστορία ενός οδηγού τουριστών, ο οποίος, μόλις βγαίνει από τη φυλακή, όπου εξέτισε ποινή για απάτες, διαπιστώνει έκπληκτος ότι οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού τον θεωρούν πνευματικό τους οδηγό. Μοιραζόμαστε το μακρύ και πολυποίκιλο ταξίδι του ήρωα μέσα στα χρώματα, τις γεύσεις, τον πολιτισμό και την καθημερινότητα της Νότιας Ινδίας, από την ευημερία και την ευτυχία ως την ανέχεια και την απομόνωση της φυλακής, από την πονηριά και την απάτη ως την απόλυτη απλότητα της θυσίας. Με χιούμορ, χάρη αλλά και ζεστασιά ο Νάραγιαν μας αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα και τις αντιφατικές πτυχές τις ανθρώπινης ψυχής.