Φως : ο μύθος της ταχύτητας - Magueijo Joao (Τραυλός, 2006)
Είναι γνωστό ότι τίποτε δεν ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως. Επιπλέον η θεωρία της ειδικής σχετικότητας μας λέει ότι η ταχύτητα του φωτός είναι ίδια, παντού και πάντα. Όμως, μήπως αυτό το θέσφατο της σύγχρονης φυσικής είναι λάθος; Κάτι τέτοιο ισχυρίζεται ο θεωρητικός φυσικός Joao Magueijo, 35 ετών, ένας επιστήμονας με λαμπρές σπουδές και με μια πολλά υποσχόμενη σταδιοδρομία. Εισάγει τη θεωρία της μεταβαλλόμενης ταχύτητας του φωτός και υποστηρίζει ότι τις πρώτες ημέρες μετά τη δημιουργία του Σύμπαντος, η ταχύτητα του φωτός ήταν μεγαλύτερη από τη σημερινή. Αν η θεωρία του αποδειχθεί σωστή, επέρχονται θεαματικές αλλαγές σε διάφορα θεμελιώδη ζητήματα: στο ταξίδι στο χρόνο, στις μαύρες τρύπες, στη θεωρία χορδών, ενώ παράλληλα επικυρώνεται η "Μεγάλη Ενοποιημένη Θεωρία". Η θεωρία της "Μεγάλης Έκρηξης" είναι μια αποδεκτή ερμηνεία για τη δημιουργία του Κόσμου, ωστόσο υπάρχουν αρκετές πτυχές της που δεν μπορούν να αποδειχθούν. Οι επιστήμονες ταλανίζονται από παραδοξότητες και φαινόμενα κβαντικής βαρύτητας που κρατούν καλά κλεισμένα τα μυστικά του Κόσμου. Αυτό το έργο είναι η συγκλονιστική ιστορία σχετικά με το πώς η αιρετική ιδέα ενός ιδιοφυούς νεαρού επιστήμονα θα μπορούσε να εκθρονίσει τον Αϊνστάιν και να μεταβάλλει για πάντα την εικόνα μας για το σύμπαν. Ένα βιβλίο που ίσως αποδειχθεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα της σύγχρονης φυσικής.