Οι γυναίκες στον αρχαίο κόσμο - Fantham, Elaine (Θεωρητικές επιστήμες : Ιστορία / Πατάκης, 2004)
Ο σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να συγκεντρώσει τις σημαντικότερες πρωτογενείς πηγές, γραπτές και εικαστικές, που αφορούν τη ζωή των γυναικών στον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο, και να τις παρουσιάσει στα ιστορικά και πολιτισμικά τους συμφραζόμενα. Πρόκειται για την πρώτη συλλογή πηγών που, καθώς είναι δομημένη, σε ένα χρονολογικό πλαίσιο, επιτρέπει την παρουσίαση των μεταβαλλόμενων ρόλων των γυναικών στη σωστή ιστορική τους ακολουθία. Είναι επίσης η πρώτη συλλογή πηγών στις κλασικές σπουδές που δίνει ίσο βάρος στις καλλιτεχνικές απεικονίσεις και στις γραπτές πηγές και δε χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες απλώς ως διακόσμηση όσων μας είναι ήδη γνωστά από τις γραπτές πηγές. Στη συγγραφή του βιβλίου έχουν συνεργαστεί κορυφαίοι επιστήμονες από τους χώρους της αρχαίας ιστορίας, της ιστορίας της τέχνης, των γυναικείων σπουδών και της αρχαιοελληνικής και λατινικής φιλολογίας. Αποτελεί ιδανική εισαγωγή στο θέμα και πολύτιμη πηγή πληροφοριών για όσους μελετούν τον αρχαίο κόσμο.