Αδαμάντιος Κοραής, 1748-1833 : ένας ανεξάντλητος κόσμος : ιδέες και στάση ζωής, αρχαιογλωσσία και αρχαιογνωσία, παιδαγωγικές αρχές και διδακτική μέθοδος, ένα ακούραστος επιστολογράφος /: - Βαρμάζης, Νικόλαος Δ., 1936- (Γαβριηλίδης, 2016)
Με το παρόν κείμενο ενισχύω τις φωνές εκείνων που πιστεύουν ότι η κρατούσα γνώμη για τον Κοραή είναι άδικη και το έργο του, σε κάποιο βαθμό, παρεξηγημένο. Μεταξύ εκείνων που τον παρεξηγούν είναι, πιστεύω, και οι φιλόλογοι, οι οποίοι, αν μελετήσουν τα κείμενά του, θα διαπιστώσουν ότι: πολλές από τις πρόδρομες θέσεις του για την αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα είναι έγκυρες, μολονότι διατυπώθηκαν πριν από δυο αιώνες θα αναθεωρήσουν στρεβλές μεθοδεύσεις στο διδακτικό έργο τους, αν υιοθετήσουν τις προτάσεις και υποδείξεις του για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών θα συμφωνήσουν ότι κάποιες ιδέες του Κοραή μπορούν και σήμερα να εμπλουτίσουν τα προγράμματα των αρχαίων και νέων ελληνικών στα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης. Επειδή το βάθος της σκέψης και το εύρος της επιστημονικής πολυμέρειας του Κοραή δαμάζονται δύσκολα, υποχρεώνεται ο μελετητής να κάνει επιλογές από το έργο του και να τις τεκμηριώσει με παραθέματα από τα κείμενά του, ώστε να προβληθούν μέσα από αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία της προσωπικότητας και πτυχές της ιδεολογίας του και, προπάντων, να αναδειχτεί η φιλολογική και παιδαγωγική διάσταση του έργου του, η οποία δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστή, μολονότι η σχετική βιβλιογραφία έχει επισημάνει τη σημασία της.