5 μαθήματα ζωής - Τάσιος, Θεοδόσιος Π., 1930- (Αγγελάκης, 2015)
Οι λόγοι επλήθυναν, οι θεωρίες φουντώσανε αλλ' οι κοινωνίες μας δεν πάνε πολύ καλά... Και πολλοί λένε πως όταν πρόκειται για το κοινό Καλό (την Συνισταμένη του ατομικού Ήθους δηλαδή), μόνον το Παράδειγμα είναι ικανό να μας αλλάξει: Διότι διαθέτει πειστικότητα (πρόκειται για πράξεις, κι όχι για φλυαρίες) και λειτουργεί και ως Σύμβολον (βραχυκυκλώνοντας την τεράστια απόσταση ανάμεσα στο νοούμενον και στο υπάρχον), θυμάστε όταν (παιδιά) βγαίναμε απ' τον κινηματογράφο, πως ασυναίσθητα περπατούσαμε σαν τον πρωταγωνιστή ή με πόσην τρυφερότητα κοιτούσαμε τους ανάπηρους με τη ματιά του Σαρλώ. Μα τα ζωντανά παραδείγματα γύρω μας λιγόστεψαν: Καθώς οι πόλεις κι ο ρυθμός του βίου μεγάλωσαν, δεν βλέπομε εύκολα μπροστά μας τον "Αξιομίμητο", τα δε ΜΜΕ δεν έχουν πάντοτε συμφέρον να προβάλουν το αξιομίμητο -προβάλλουν το ευκολομίμητο! Αυτή λοιπόν η ανάγκη Παραδειγμάτων μας οδηγεί προς Προσωπικότητες της Ιστορίας, των οποίων ο βίος μπορεί να γίνει Μάθημα του δικού-μας βίου. Έτσι, σ' αυτό το βιβλίο επιλέχθηκε ένας Φιλόσοφος (ο Σωκράτης), ένας Μουσικός (ο Μότσαρτ), ένας Επιστήμονας και Πολιτικός (ο Φραγκλίνος), ένας Πρίγκιπας Επαναστάτης (ο Βολκόνσκι) και ένας τραγικός Συγγραφέας (ο Καζαντζάκης). Η αφιέρωσή-τους σε σκοπούς υψηλούς, η αγάπη-τους στον Συνάνθρωπο, κι η αντοχή-τους στα βάσανα της ζωής, ενδέχεται να συνηχήσουν μέσα μας...