Διασχίζοντας τον Ατλαντικό : η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ κατά το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα - Λαλιώτου, Ιωάννα, 1969- (Historia / Πόλις, 2006)
(. . .) Το βιβλίο αυτό παρακολουθεί τα πρώτα βήματα προς τη συγκρότηση του μετανάστη ως διακριτού κοινωνικού υποκειμένου στο πλαίσιο των διατλαντικών μεταναστεύσεων και πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Η ιστορική διερεύνηση συστηματικά διατηρεί μια διπλή εστίαση τόσο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία όσο και στην ιστορία των ΗΠΑ κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Η ανάλυση αφορά τους πολιτισμικούς θεσμούς και τις πρακτικές που διαμόρφωσαν τη μεταναστευτική υποκειμενικότητα. (. . .) Το βιβλίο επιχειρεί να ιστορικοποιήσει τις δυναμικές διασταυρώσεις μεταξύ της εμπειρίας της μετανάστευσης, του πολιτισμικού εθνικισμού και των ποικίλων πολιτικών του εαυτού. (. . .) Η μελέτη αναδεικνύει πως η μετανάστευση οδήγησε στην ανάδυση νέων μορφών κοινωνικότητας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κατά το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα.